* Skip the authentication code if it doesn't apply.

I dag er det nøyaktig 21 år siden klassikeralbumet Nirvana – “MTV Unplugged in New York” ble sluppet. Albumet ble spilt inn i november, 1993, men ble ikke sluppet før 1. november, 1994, ca 7 måneder etter Kurt Cobains død 8. april, 1994.

I 1993 var Nirvana godt etablert og kjent blant folk, og toppet hitlister verden over med låter som “Smells Like Teen Spirit”, “Come as You Are“, “In Bloom“, og “Heart-Shaped Box“. På det samme tidspunktet etablerte MTV en av tidenes mest populære showcasekonsepter, MTV Unplugged, som lot folk oppleve noen av verdens mest kjente artister i en akustisk og nedstrippa setting.

Nirvana, som hadde sluppet tredjealbumet “In Utereo” kun et par måneder i forveien, ble forespeilet et forslag fra MTV om hva de mente ville bli en suksess for de begge, men bandet lite keene på å kopiere hva andre artister hadde gjort tidligere, og Dave Grohl poengterte “We’d seen the other Unpluggeds and didn’t like many of them, because most bands would treat them like rock shows — play their hits like it was Madison Square Garden, except with acoustic guitars.”. De lot seg heller inspirere av Mark Lanegan’s “The Winding Sheet“, som har et relativt nedpå og nedstrippa sound.

I motsetning til alle andre artister så valgte Nirvana å droppe nesten alle deres mest kjente låter, med unntak av “Come As You Are“, noe MTV var svært skeptisk til. Istedet gikk de for en del mindre kjente låter og et knippe coverlåter, deriblant tre låter fra Meat Puppets, som Nirvana nylig hadde turnert med i forkant av innspillingen. Cris og Curt Kirwook gjestet låtene “Plateau“, “Oh, Me” og “Lake of Fire“. I tillegg spilte de “The Man Who Sold the World” av David Bowie, “Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam” av The Vaselines og “Where Did You Sleep Last Night” av Lady Belly, som de også rundet av settet med. Det er forøvrig fantastisk å se/høre hvordan Kurt Cobain gir fullstendig alt han har mot slutten av låta.

Kurt Cobain, Krist Novoselic og Dave Grohl, i tillegg til gitarist Pat Smear og cellist Lori Goldston, skapte magi denne novemberkvelden og leverte en konsert helt ulik alt annet bandet hadde gjort tidligere.

Låta “All Apologies” ble opprinnelig sluppet på “In Utero“, men det er MTV Unplugged-versjonen som ble aller mest kjent av dem, takket være tung rotasjon på MTV i etterkant av Cobains død. “All Apologies” ble bl.a nominert for “Best Rock Performace By a Duo or Group” og “Best Rock Song” under Grammy Awards i 1995.

Albumet ble sluppet 1. november 1994 og debuterte med 1. plass på Billboard 200 albumlista. Totalt har albumet solgt til 5 ganger platina og albumet blir i dag regnet som et av tidenes aller beste livealbum. I tillegg ble albumet tildelt Grammy for “Best Alternative Music Album” i 1996, og i 2007 ble den som sluppet på DVD.

Kurt Cobain – Selvmord, eller drap?
Den offisielle dødsårsaken har i alle år vært selvmord, men det hersker stor tvil rundt om han faktisk tok sitt eget liv. Tidligere i år ble dokumentaren “Soaked in Bleach” sluppet, og den vil for mange være en bekreftelse på at Kurt Cobain mest sannsynlig ikke tok selvmord, men at han ble drept. Dokumentaren er basert på beviser og harde fakta, intervjuer med privatetterforsker Tom Grant, som har etterforsket saken i over 20 år, tidligere politisjefer ved Seattle Police Department, elektrikkeren som meldte i fra om dødsfallet, ambulansearbeideren som var første mann på stedet og mange, mange flere. Forhåpentligvis resulterer denne dokumentaren i stort nok engasjement til at saken snart blir gjenopptatt.