* Skip the authentication code if it doesn't apply.

Ny musikk fra Honningbarna! Sjekk ut, «Hold an ann», nedenfor. <$$$3

Det er meningsløst å brenne ned skiten om man ikke har noen å gjøre det sammen med, om man ikke gjør det ut av nestekjærlighet. Mer enn et band, er Honningbarna en klan for alle som føler seg fremmedgjort i vår verden. Og de som bare kjeder seg i halvt ihjel.

«We must make of joy once more a crime against the state» – Barney Hoskyns

«Voldelig lyd» er den femte plata til bibelbeltets blideste bråkebøtter, og raser av gårde i samme spor som forgjengeren «Goldenboy». I stedet for å late som det tradisjonelle albumformatet fortsatt har noe for seg, holder «Voldelig lyd» det kort og godt: ni spor på tida det tar en inngrodd progrocker å komme til poenget.

Det haster tross alt som faen, som femspannet erklærer midtveis uti albumet. Fordi det er vanskelig å være snørrhovne drittunger for alltid («Når vi blir eldre ska’ vi selge ud/når vi eldre ska’ vi feige ud»), er det nå eller aldri at Honningbarna må sette kjepper i hjulet til «The Man», det pengegriske og patriarkalske spøkelset som fører oss stadig nærmere kollektivt selvmord.

Honningbarna, 2017. Foto: Tom Lund

Foto: Tom Lund

Tittelen «Voldelig lyd» spiller dermed på at Honningbarnas populistiske punkrock får spissere albuer i takt med at samtidens kakofoni tiltar. Der utskuddet «VLDG» er deres første bidrag til noise-sjangeren, er «Pyongyang Freedom Fighter» – inspirert av en tur til det geopolitiske bøllefrøet Nord-Korea – på samme tid en av de hissigste og en av de morsomste låtene sørlendingene har satt til teip.

Honningbarnas mål med albumet er å kunne rette den retningsløse aggresjonen – den som gir en lyst til å kaste seg utfor stupet – mot de som virkelig fortjener det. Og da er det ikke snakk om forvirrede hvite guttepjokker med fascistiske tendenser: «Du e’ født feig/Men æ e’ her for dæ», vræler vokalist Edvard Valberg. Nei, landets fortsatt beste liveband har større fisk å steke.

Med andre ord: Honningbarna er din venn. Håper du liker det du hører.

Honningbarna - Hold an ann (2017) artwork

Omslagskunst: Mario Urban

Honningbarna om «Hond an ann»
«Hold an ann» handler om hvordan ingen forstår hva faen som skjer rundt oss akkurat nå og når det er så vanskelig å finne ut av hva ting er, handler det ofte mest om hvordan det oppleves og den forvirringen og rastløsheten som ligger i det. Brecht beskrev den følelsen vi snakker om veldig godt med:

«I sit by the roadside
The driver changes the wheel.
I do not like the place I have come from.
I do not like the place I am going to.
Why with impatience do I
Watch him changing the wheel?»

Albumet «Voldelig lyd» slippes på bandets egen label Nye Blanke ila desember 2017.

Tekst: presse